dissabte, 27 de desembre del 2008

LA UNIVERSITAT PORTA D’ENTRADA DE LES MULTINACIONALS TRANSGÈNIQUES

LA UNIVERSITAT PORTA D’ENTRADA DE LES MULTINACIONALS TRANSGÈNIQUES
El recent impuls del Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), més conegut com a Procés de Bolonya, és un pas més de la privatització de la universitat i significa un augment del pes de l’empresa privada en el finançament de les universitats.

Justament, per aquest motiu denunciem que la manca de finançament públic de les universitats, l’augment del control privat que això suposa i el conseqüent ànim de lucre del sector privat són una garantia que faciliten l’entrada a la universitat pública de les empreses biotecnològiques vinculades als OGM. L’interès d’aquestes empreses per intervenir a la universitat pública està relacionat amb la intenció d’abaratir costos de les enormes despeses que té aquesta investigació. Uns costos que correran a càrrec de les arques públiques, però uns beneficis que no seran compartits.

Mentre, les empreses biotecnològiques reben el suport de l’estat, les iniciatives ciutadanes no són escoltades, ni tingudes en compte. Les més de 100.000 signatures ciutadanes recollides al Principat que reclamaven, entre altres aspectes, la investigació dels efectes dels OGM sobre la salut, el medi i l’agricultura han de fer reflexionar als polítics responsables dels departaments d’universitats del nostre país i més quan governs com l’austríac publica informes desfavorables sobre els efectes en la salut dels OGM.

En cap universitat dels Països Catalans hi ha a hores d’ara un facultat o departament d’agroecologia, una aposta necessària per evitar la dependència d’agroquímics derivats del petroli i per una millora substanciosa del medi i de la salut ciutadana, justament quan més necessitem que el nostre aliment sigui el nostre medicament, per les retallades en la sanitat pública i quan apareix una nova crisi alimentària, la de les dioxines del porc i vedella a Irlanda.

Per tot això, Som Lo Que Sembrem demana una democratització de la universitat, més poder de decisió per la ciutadania i menys privatització. Per la qual cosa dona suport a les protestes dels estudiants europeus i, per proximitat, als dels Països Catalans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada